WillemsRally: rallyrijden voor iedereen

Datum: donderdag 22 maart 2018

Zin in een uitdaging? Doe dan mee aan de WillemsRally op zondag 22 april. “Deze rally is zowel voor gevorderden als groentjes toegankelijk, waarbij het hebben van een leuke dag het allerbelangrijkste is”, vertellen oprichters Hans Broekmeulen en Piet van Doesbug.

De oprichting

Hans en Piet zijn zeer ervaren rallycoureurs. Jaren achtereen hebben zij meegedaan aan de Tulpenrallye. “In 1999 reden zowel Piet als ik in deze rally naar Berlijn, in verband met het jubileum van de Keukenhof. De jaren daarna reden we nog diverse keren mee en heb ik als marshall opgetreden. In 2012 kwam ik Piet van Doesburg weer tegen in Den Helder. We raakten aan de praat en concludeerden dat er een laagdrempelige rally moest komen, zodat meer mensen konden genieten van deze tak van sport!”, vertelt Hans.

De heren bedachten zich geen seconde en begonnen direct hun plannen te smeden. In 2014 was het zover: de eerste WillemsRally was een feit. “We startten met 17 prachtige klassieke wagens en maakten gebruik van het bolletje-pijl-systeem, een eenvoudige methode om de route aan te geven. Het was een fantastische dag!”

Verborgen parels en wegen

Elk jaar wordt weer gezocht naar verborgen parels van de Noordkop en afgelegen weggetjes. “Of je nu uit deze regio komt of niet, we durven met zekerheid te zeggen dat we iedereen kunnen verrassen! We maken namelijk gebruik van militaire kaarten, waarop elke weg en ieder gebouw staat aangegeven.” Sommige wegen die hierop zijn aangegeven, zijn alleen toegankelijk tijdens de WillemsRally en dat maakt de route uniek!

Elk jaar stippelen Hans en Piet samen de toer uit. “Dat is een heel gepuzzel, maar wel ontzettend leuk! We rijden de route een paar keer, zodat we de ideale tijd kunnen berekenen en checken of alle weggetjes nog begaanbaar zijn.”

Dagindeling van de rally

De WillemsRally dankt zijn naam aan het startpunt op de voormalige rijkswerf Willemsoord. “De rally bestaat uit twee dagdelen. ’s Ochtends om 10.00 uur vertrekt de eerste auto, waarna iedere minuut een deelnemer start. Tussen de middag heeft iedereen 40 minuten voor een lekkere lunch op een afgesproken plaats. Daarna volgt het tweede gedeelte van de rally.

Elk jaar is het weer een feest bij de finish, die bij het autobedrijf MultiGarage in Den Helder is. Eigenaar Nico Slopsma zorgt samen met zijn vrouw Liesbeth altijd voor een mooie huldiging van winnaars onder het genot van een lekker drankje en een gezellige barbecue. “Zij behoren al jaren tot het team van WillemsRally en zorgen samen voor de website, de facebookpagina en de inschrijvingen.”

Op de vraag of er vals gespeeld kan worden, is Hans stellig: “Nee. We maken gebruik van controleposten en weten wat de meest ideale tijd is om te finishen. Ben je te snel, dan heb je je niet aan de verkeersregels gehouden of heb je afgesneden. Dat kost je punten!”

Kaartleescursus

Om beginnende rallyrijder en zijn navigator een handje op weg te helpen, wordt er een kaartleescursus georganiseerd door het WillemsRally team. “Het is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je onze kaarten moet lezen. “Piet is iemand die graag geintjes in de route stopt, waarbij mensen die goed opletten de route kunnen volgen. Zij die het niet helemaal begrijpen, worden getrakteerd op een langer traject.” Daarnaast kunnen deelnemers tijdens de training al hun rallyvragen aan ons stellen.”

Daarnaast geeft Hans de tip dat je goed moet samen kunnen werken. “Deze manier van autorijden is een goede test voor relaties. De bijrijder heeft het namelijk voor het zeggen en de bestuurder moet volgen. Dat is normaal gesproken natuurlijk andersom. Vooralsnog heb ik geen echtscheidingen meegemaakt en komt bijna iedereen nog steeds met een glimlach binnen!”

Een rally voor ‘fun’

De WillemsRally is toegankelijk voor iedereen en ‘fun’ staat hoog in het vaandel. “Of een deelnemer nu een cabriolet uit 1963 of een personenwagen uit 1995 heeft, iedereen mag zich inschrijven! De drempel ligt laag, want elke deelnemer moet de lol van de rally kunnen ervaren.”

Dit jaar wil de organisatie ook een bedrijvencompetitie houden. “We kunnen ons voorstellen dat dit een ontzettend leuk teambuildingsuitje is. Daarom willen we, bij voldoende inschrijvingen, een bedrijvencompetitie organiseren. Op onze site staat alle informatie.”

Over verdere toekomstplannen wil het rallyteam nog niet te veel kwijt. “We zijn met allerlei partijen bezig, waardoor de rally nog spannender en unieker wordt, maar dat houden we nog even geheim. Qua omvang deelnemers zullen we niet veel meer gaan uitbreiden. Bij 100 auto’s zitten we aardig aan onze tax. Men moet zich dus snel inschrijven, want vol=vol!”

Inschrijven en informatie: www.willemsrally.nl.

Nog meer Algemeen nieuws

Voorbereidingen Paasvee tentoonstellingen in volle gang

De “Vereniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen” is alweer gestart met de voorbereidingen van het organ


Algemeen 21-02-2020

Kerstpuzzel 2019

Kerstpuzzel Ook in deze uitgave uiteraard plek voor de agrarische Kerstpuzzel. De puzzel kun je met een beetje boerenverstand gemakkelijk oplossen.


Algemeen 04-12-2019

Eyecare Brilservice Deutekom, alleen het beste voor uw ogen

“Bij Eyecare geloven we dat een optiekwinkel meer is dan alleen brillen en contactlenzen. Het gaat vooral om “Oog-zorg” en dat is onze passie


Algemeen 18-10-2019

Hoe dementievriendelijk zijn we eigenlijk?

Er is steeds meer aandacht voor dementie en dat is niet voor niets. De komende jaren zal het aantal mensen met dementie in Nederland verdubbelen. E


Algemeen 18-10-2019