Pas op voor de Japanse duizendknoop!

Datum: donderdag 26 juli 2018

Misschien heeft u ze al ergens zien staan: die houten paaltjes met die groene kop (zie de foto). En misschien heeft u zich toen afgevraagd waar ze voor dienen. Het heeft allemaal te maken met de Japanse duizendknoop. Een plant die we hier niet willen hebben! Waarom wij hem willen bestrijden, hoe we dat doen en wat u zelf kunt doen, leest u hieronder.

 

De Japanse duizendknoop is een plant die – de naam verraadt het al – van oorsprong uit Japan komt. Inmiddels heeft de plant zich ook in Europa gevestigd, waaronder in Nederland. De Japanse duizendknoop is een sterke groeier met diepe wortels. Dit zijn twee redenen waarom deze plant een steeds groter probleem vormt en waarom hij dus bestreden moet worden. De paaltjes met de groene kop zijn markeringen van de gebieden waar de duizendknoop op dit moment groeit / wordt behandeld.

Sterke groeier

De Japanse duizendknoop gedijt in natte én droge gronden, in zowel voedselrijke als voedselarme situaties. Ook is de plant niet kieskeurig in de grondsoort (zand, klei, veen). Dit zorgt er voor dat deze duizendknoop andere (van nature in Nederland thuishorende) kruiden en struiken kan verdringen. De sterke groeikracht en het feit dat de plant niet van nature in Nederland thuishoort, maakt dat we hem een invasieve (binnendringende) exoot noemen. Inmiddels behoort de soort internationaal tot de honderd meest invasieve exoten.

Diepe en lange wortels

Door zijn diepe en sterke wortels kan de Japanse duizendknoop schade veroorzaken aan kabels en leidingen, via scheuren funderingen binnendringen en zelfs door asfalt heen breken. De wortelstokken kunnen tot maar liefst zeven meter lang worden!

Bestrijding

Alle reden dus om de plant te bestrijden. Alleen is dat nog niet eenvoudig. Zoals u waarschijnlijk weet gebruikt de gemeente Den Helder al decennia geen chemische bestrijdingsmiddelen meer. Dat is goed voor u en voor het milieu, maar het betekent wel dat de bestrijding lastiger (arbeidsintensiever) is.

In dit geval hebben wij er voor gekozen vier keer per jaar de plant aan te pakken. Inmiddels hebben we de ons bekende locaties gemaaid en het maaisel afgevoerd. Kleine delen van de plant kunnen weer aangroeien en zich zo verspreiden. Dat willen we dus niet. Als reactie op het maaien wil de plant opnieuw stengels en bladeren maken. Dat kost energie. Dat is het moment om de plant een volgende behandeling te geven. Dat doet een gespecialiseerd bedrijf. Door middel van heet water (dat ook in de bodem bij de wortels wordt gebracht) krijgt de plant opnieuw op zijn ‘bast’. Door deze behandeling in het groeiseizoen (grofweg april t/m oktober) te herhalen kunnen we deze invasieve exoot klein krijgen. Het is wel een proces van lange adem dus dat duurt wel een paar jaar.

Wat kunt u zelf doen?

Wij kunnen alleen de plekken in de openbare ruimte aanpakken. Daar hebben we onze handen al meer dan vol aan. Maar de Japanse duizendknoop kan natuurlijk ook in uw tuin voorkomen. U kunt natuurlijk de werkwijze volgen van maaien/knippen, afvoeren en behandelen met heet water. Daarbij is het heel belangrijk dat u al het maaisel/knipsel afvoert via het restafval! Bij het groenafval kan de plant overleven, waardoor u ongewild toch bijdraagt aan verspreiding.

De Japanse duizendknoop wordt soms ook gebruikt in bloemstukken. Mocht u de plant hier in herkennen,voer het dan ook via het restafval af.

Melden van nieuwe plekken

Ziet u ergens in Den Helder in de openbare ruimte de Japanse duizendknoop en er staat nog geen houten paal met groene kop bij? Geef dat dan alstublieft aan ons door. Dat kan op verschillende manieren:

 

    • via de app Makkelijk Melden
    • bellen naar ons algemene meldnummer 140223
    • melden via www.denhelder.nl

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met uw wijkconciërge (via telefoonnummer 140223).

Nog meer Algemeen nieuws

Voorbereidingen Paasvee tentoonstellingen in volle gang

De “Vereniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen” is alweer gestart met de voorbereidingen van het organ


Algemeen 21-02-2020

Kerstpuzzel 2019

Kerstpuzzel Ook in deze uitgave uiteraard plek voor de agrarische Kerstpuzzel. De puzzel kun je met een beetje boerenverstand gemakkelijk oplossen.


Algemeen 04-12-2019

Eyecare Brilservice Deutekom, alleen het beste voor uw ogen

“Bij Eyecare geloven we dat een optiekwinkel meer is dan alleen brillen en contactlenzen. Het gaat vooral om “Oog-zorg” en dat is onze passie


Algemeen 18-10-2019

Hoe dementievriendelijk zijn we eigenlijk?

Er is steeds meer aandacht voor dementie en dat is niet voor niets. De komende jaren zal het aantal mensen met dementie in Nederland verdubbelen. E


Algemeen 18-10-2019