Frank Dong gaat met zijn tijd mee

Datum: vrijdag 18 oktober 2019

Het begin

Frank wist al op jonge leeftijd dat werken in loondienst niet echt bij hem paste. Hij heeft onder meer gewerkt bij een hotel in Amsterdam en bij sushi- en grillrestaurant Kokusai in Alkmaar maar kwam er al snel achter dat hij het liefst iets voor zichzelf wilde beginnen. Frank vertelt: “Ik ben toen samen met Lucie op zoek gegaan naar een zaak die we konden overnemen. In die omgeving was er op dat moment echter niet veel te vinden. Op een gegeven kwamen we terecht bij Wip-in in Callantsoog. Die snackbar bleek helaas toch niet te koop maar op de terugweg viel ons oog op Smikkelhof in ‘t Zand en ‘de rest is geschiedenis’!” In 2013 namen Frank en Lucie alles in één keer over van de toenmalige eigenaren Peter en Tineke de Jong. “Ik was helemaal nieuw in de snackwereld maar ik moet zeggen dat ik het vrij snel oppakte en nog steeds zie ik mezelf groeien. Ik let altijd goed op hoe anderen het doen en leer graag nieuwe mensen kennen. Je netwerk opbouwen en onderhouden is ontzettend belangrijk.”

 

Schagen

In 2016 kwam er een nieuw project op Franks pad: de cafetaria in Schagen. Ook deze zaak nam hij in zijn geheel met succes over. De eerste verbouwing vond plaats in 2017 en de tweede grote verbouwing is net achter de rug. Wat is er zoal veranderd? Hij vertelt: “We hebben alles helemaal naar onze eigen wensen gerenoveerd. Er is nu onder meer een open keuken zodat mensen rechtstreeks in de keuken kunnen kijken. En in verband met ons nieuwe concept Wok to Go hebben we tevens een apart wokgedeelte gecreëerd. Dit is ideaal! Als kinderen bijvoorbeeld aan een patatje of een frikandel zitten, kunnen de ouders genieten van een lekker wokgerecht.” Naast Wok to Go kan men bij Smikkelhof terecht voor verschillende andere maaltijden, waaronder huisgemaakte frites, snacks, belegde broodjes en salades. Ook catering en thuisbezorging behoren tot de mogelijkheden. “Omdat we ons graag onderscheiden, zijn we gaan kijken hoe we ons concept vriendelijker kunnen aanbieden. Daarom werken we nu bijna uitsluitend met locale producten. Een standaard frietje zal je bij ons niet vinden, we proberen het echt met liefde te maken. Ook het vlees, de groente en de broodjes voor de hamburgers of de hotdogs komen van speciaal door ons geselecteerde locale leveranciers. We gaan veel meer voor kwaliteit dan kwantiteit!”, aldus Frank.

 

Verschillen

Met betrekking tot de verschillen tussen de zaken in ‘t Zand en Schagen vertelt hij: “We houden altijd rekening met de behoeftes van onze gasten. Je zou kunnen zeggen dat ‘t Zand daardoor wat dorpser is en Schagen wat stadser. Hierin zie je ook het verschil tussen mij en Lucie weerspiegeld. Zij is wat ouderwetser ingesteld en ik moderner. Ze past dan ook heel goed bij de zaak in ‘t Zand vanwege het dorpsgevoel aldaar. Overigens zorgt dit verschil nooit voor problemen tussen ons, we hebben ieder onze eigen taakverdeling en vullen elkaar perfect aan.”

 

Ontwikkeling en vernieuwing

Ondanks enkele flinke tegenslagen lopen beide zaken nu heel erg goed. “Ons doorzettingsvermogen is de afgelopen jaren behoorlijk op de proef gesteld maar het gaat nu echt als een speer. Ik durf eigenlijk amper extra reclame te maken!”, zegt een enthousiaste Frank. Desondanks blijven hij en Lucie zich ontwikkelen en zijn ze regelmatig op zoek naar nieuwe ideeën. “Het is belangrijk dat je als ondernemer durft te vernieuwen. Zo gaan we ongeveer twee keer per maand naar de grote stad om inspiratie op te doen. En wie weet komt er in de toekomst wel een nieuwe locatie bij…. ik hou mijn ogen altijd open!”

Nog meer Algemeen nieuws

Voorbereidingen Paasvee tentoonstellingen in volle gang

De “Vereniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen” is alweer gestart met de voorbereidingen van het organ


Algemeen 21-02-2020

Kerstpuzzel 2019

Kerstpuzzel Ook in deze uitgave uiteraard plek voor de agrarische Kerstpuzzel. De puzzel kun je met een beetje boerenverstand gemakkelijk oplossen.


Algemeen 04-12-2019

Eyecare Brilservice Deutekom, alleen het beste voor uw ogen

“Bij Eyecare geloven we dat een optiekwinkel meer is dan alleen brillen en contactlenzen. Het gaat vooral om “Oog-zorg” en dat is onze passie


Algemeen 18-10-2019

Hoe dementievriendelijk zijn we eigenlijk?

Er is steeds meer aandacht voor dementie en dat is niet voor niets. De komende jaren zal het aantal mensen met dementie in Nederland verdubbelen. E


Algemeen 18-10-2019