Wegen en etiketteren is dagelijkse kost voor Tegra Systems

Datum: donderdag 11 oktober 2018

Achter elk labeltje op de bonenpot in de supermarkt zit een heel verhaal. En daar speelt Tegra Systems in Wervershoof ook een belangrijke rol in. Het bedrijf is namelijk leverancier, importeur en producent van industriële weeg- en etiketteerapparatuur. “Maatwerk is daarbij het sleutelwoord. Elk bedrijf heeft andere vraagstukken, daar geven wij met onze 30 jaar ervaring een passend antwoord op”, legt mede-eigenaar Herman van Teeffelen uit.

Tegra Systems is in 2003 opgericht door oud-collega’s Herman van Teeffelen en Mischa de Graaff. “Het bedrijf waar we werkten was gespecialiseerd in weegschalen. Op een gegeven moment werd er meer op de retail gefocust, waardoor er een gat in de industriële markt ontstond.” Het tweetal greep deze kans en Tegra Systems was een feit. “In eerste instantie pakten we de service op van de bestaande weegschalen in supermarkten. Samen met drie monteurs installeerden we deze en zorgden we voor onderhoud en reparatie. Dit was de opstap naar de industriële tak”, legt Mischa uit.

Industrie als belangrijkste pijler

Vier jaar later was het zover, het ondernemersduo had de eerste stappen in de voedingsmiddelen-, cosmetische- en farmaceutische industrie gezet met hun weeg- en etiketteerapparatuur. Anno 2018 is Tegra Systems een bekende naam op dit gebied. Dagelijks leveren zij maatwerkoplossingen in de secundaire sector, maar ook in de logistiek en de land- en tuinbouw hebben ze een grote naamsbekendheid opgebouwd. Het bedrijf groeit vandaag de dag nog steeds. Niet alleen in kennis en klantenkring, maar ook op het gebied van personeel. Zo heeft Hermans’ zoon André zich in 2009 bij het bedrijf gevoegd en loopt er nu een team van tien specialisten rond om de klanten van ontwerp tot en met installatie bij te staan.

Van uitbener tot banketbakker

André is op de serviceafdeling begonnen. “Op die manier leerde ik de machines en bestaande klanten goed kennen. Nu bekleed ik een salesfunctie en beheer ik projecten. Dat past mij prima! Ik vind het leuk dat het afwisselend werk is. Zo kan ik op maandag bij een uitbener in Limburg staan en heb ik donderdag een afspraak met een banketbakker in Den Helder”, laat André weten. Maar waar hij zich ook bevindt, het is zijn taak om iedere klant het juiste advies te geven en mee te denken over hoe bestaande machines nog efficiënter kunnen worden ingezet. “Daarom kom ik persoonlijk langs bij onze klanten, want door te luisteren kun je het juiste aanbieden. Als ik met iets vastloop, overleg ik vaak met Mischa. Hij is de technische man van het bedrijf, die altijd wel een ingenieuze oplossing heeft.”

Slimme software

Mischa is wat je noemt een autodidact. De mede-eigenaar van Tegra heeft zichzelf namelijk alles aangeleerd als het om software gaat. “Vroeger werden de meet- en etiketteermachines vaak bestuurd door een kast vol met bedrading. Super onhandig en niet efficiënt. Daarom zijn we zelf zo snel mogelijk overgestapt naar PC-aansturing, zodat we slimme software konden gaan inzetten”, legt Mischa uit. Deze innovatie werkt niet alleen prettiger voor Tegra zelf, maar ook voor de klant. “Mocht een apparaat gaandeweg moeten worden bijgestuurd, is dat in een mum van tijd geregeld. Ook als vanuit de Overheid wordt besloten dat een label opeens een bepaalde kenmerk moet hebben, kunnen we dat zeer snel aanpassen, door iets in de software te veranderen. Makkelijk voor ons en ontzettend fijn voor onze klanten.”

De beste oplossing voor de klant

Vooral in de vleesverwerkingsindustrie komen veranderingen in wetsvoorstellen regelmatig voor. “Je moet er toch niet aan denken dat een uitbener bij elke aanpassing in de wet een nieuwe machine moet aanschaffen of dat hij er twee dagen uit ligt, omdat het besturingssysteem zo ingewikkeld is! Wij vinden het onze taak om de beste oplossing voor de klant te vinden.” Een goed voorbeeld van zo’n oplossing is het systeem dat door de keten van de vleesverwerkingsindustrie heen alle informatie kan traceren. “Dit heet traceability. Zo kan men bij een eventuele recall precies zien waar welke partijen teruggeroepen dienen te worden. Dit scheelt veel tijd, moeite en kosten voor de klant!”

Maar ook voor volledige sorteerlijnen voor onder andere broccoli en spitskool levert Tegra Systems oplossingen op maat, laat Herman weten. “Door flexibele weeg- en etiketteersystemen in te zetten, kunnen klanten in de land- en tuinbouwindustrie met een druk op de knop sorteren op grootte, etiketteren op gewicht, het voorraad beheer doen en orders verwerken. Hier is efficiency opnieuw het sleutelwoord.” Op deze sorteerlijnen is Herman toch wel het meeste trots. “Waar we eerst een machine leverde die bijvoorbeeld alleen kon wegen, kunnen we nu het hele proces automatiseren. Het is fantastisch om daar deel van uit te maken. En vergeet niet dat we het met een relatief klein team doen, maar wel met een team dat ontzettend betrokken en loyaal is!”

Toekomstvisie

Op dit moment werkt het bedrijf vooral in opdracht van de klant, maar Herman en Mischa willen dit in de toekomst stapje voor stapje ombuigen. Mischa: “Het is de bedoeling dat we uiteindelijk basismachines gaan leveren, die we op locatie naar behoefte van de klant gaan aanpassen. Zo kunnen we nog sneller een systeem op maat plaatsen.” André voegt daaraan toe: “Ook willen we meer met onze webshop gaan werken. Voor palletwagens of klein weegapparatuur weten de klanten ons nog niet goed te vinden, maar ook daarin hebben we een ruime keuze uit kwalitatief goede machines. Met een druk op de knop heeft de klant bij wijze van spreken de bestelling de volgende dag al in huis!”

De heren zijn duidelijk: Tegra Systems staat niet stil. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf zich mee met de branches waarin het werkzaam is. “Dit zie je terug in onze machines. Als je het apparatuur van 2003 vergelijkt met wat we nu leveren, is dat een verschil van dag en nacht. We blijven innoveren en door de specifieke vragen van diverse klanten, blijven we ook continu alert. Hoe lastiger de vraag, hoe uitdagender het is om een oplossing te bedenken, maar die oplossing komt er altijd!”

Meer info: https://www.tegrasystems.nl.

Nog meer Agribusiness nieuws

Groei: Greenport NHN gaat ervoor

Greenport Noord-Holland Noord (NHN) krijgt in de voor ons liggende decennia nog meer betekenis als voedselschuur, kraamkamer en energiebron, nation


Agribusiness 18-10-2019

Spuitgieten vraagt om uiterste nauwkeurigheid

Van kleine stukjes kunststof weer een halffabricaat of eindproduct maken. Daar houdt Kennemer Plastic Industrie B.V. (KPI) in Wieringerwerf zi


Agribusiness 01-10-2019

Boer Ka


Agribusiness 01-10-2019

Snel, overzichtelijk en eenvoudig in contact komen met de juiste mensen

De zaken gaan goed, er is veel werk, de economie bloeit. Dat vraagt om meer personeel. Ondernemers die wel wat extra handen kunnen gebruiken, lopen er


Agribusiness 01-10-2019