Spuitgieten vraagt om uiterste nauwkeurigheid

Datum: dinsdag 01 oktober 2019

Van kleine stukjes kunststof weer een halffabricaat of eindproduct maken. Daar houdt Kennemer Plastic Industrie B.V. (KPI) in Wieringerwerf zich voortdurend mee bezig. “Wij zijn 24/7 in bedrijf om aan de vraag te kunnen voldoen”, vertelt operationeel directeur Ivar Tolhuis. Samen met commercieel directeur Joris Wenners en algemeen directeur/eigenaar dhr. Wolters, is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het bedrijf.

PI is in 1957 opgericht in IJmuiden in een drive-in-garage onder een woning. Joris: “Daar werden toen vooral kleine producten gefabriceerd, zoals pinnetjes ten behoeve van marinekaarten. Het spreekwoordelijke balletje bleef rollen en er kwam steeds meer vraag uit de markt voor andere producten, zoals plastic bloempotten. Het bedrijf groeide al heel snel uit de garage!” Op de Hoekvaartweg in Wieringerwerf was een vrije bedrijfsruimte beschikbaar en daar werd de snelgroeiende onderneming ondergebracht. Inmiddels beslaat KPI maar liefst 32.000 m2, lopen er zo’n veertig medewerkers rond en is het bedrijf 24/7 upand-running. Ivar en Joris hebben in hun beginjaren beiden alle facetten van het bedrijf doorlopen, om uiteindelijk door te groeien naar de huidige functie. Ivar: “Als het nodig is, helpen we nog steeds mee in de productie. We vinden het belangrijk dat we een vlakke organisatie blijven, want we zorgen allemaal samen voor een mooie onderneming en een kwalitatief goed product.”

Er heerst dan ook een soort familiebedrijf-sfeer bij KPI. “De medewerkers hebben hart voor de zaak. Ook na de dienst zitten de meeste collega’s nog even gezellig na. Waar zie je dat nog…”

Moderniseren, verduurzamen en recyclen

Sinds de twee heren aan het roer staan van KPI, is er veel veranderd. Joris: “We hebben de machinefabriek compleet gemoderniseerd, de werkplekken zijn allemaal verbeterd en ook hebben we 10.000 m2 bij laten bouwen. Hierdoor hebben wij de grootste opslagcapaciteit in de BeNeLux. Een unicum in de spuitgiet-wereld.”

Daarnaast wordt er, waar mogelijk, verduurzaming doorgevoerd. Hybride machines, zonne-energie en waterkoeling door buitenlucht zijn een aantal voorbeelden. Ook probeert het bedrijf zoveel mogelijk te recyclen. “Ten eerste komen onze grondstoffen onder andere voort uit wat men in de afvalcontainer met oranje deksel deponeert. Ten tweede recyclen we elke misdruk of plastic zak. Bovendien streven we ernaar om de producten van de klanten zoveel mogelijk te hergebruiken. Het is onze missie om de cirkel weer rond te krijgen.”

Innovatie door samenwerking

Onder het mom ‘stilstand is achteruitgang’, is het bedrijf ook continu bezig met innovatie en doorontwikkeling. Ivar: “We vinden het belangrijk om regelmatig met de klant in gesprek te gaan. Wij zijn spuitgieters en dus geen bollenkwekers, vleesverwerkers of warehouses. De gebruiker weet het beste wat wel en niet werkt en heeft vaak zelf ideeën over een goede doorontwikkeling.” Door in gesprek te gaan met de klant, heeft KPI bijvoorbeeld in samenwerking met een waterbroeier een nieuw type broeifust ontwikkeld. “De ervaren waterbroeier had zelf een fantastisch idee. Wij hebben hem aan de zijlijn ondersteund met onze engineers en technische dienst.” Hieruit is een product ontstaan dat vele voordelen heeft ten opzichte van zijn voorganger: de teeltoppervlakte wordt maximaal benut, het bestaat niet meer uit twee losse delen, de bol staat steviger en de wortels vormen niet langer één grote kluit, maar worden gesneden in het fust. “Dat we nauw betrokken zijn bij dit soort gave projecten, maakt ons werk extra leuk. Geen dag is hetzelfde.”

Betrouwbare partners zorgen voor groei

Om deze speciale projecten tot een goed resultaat te brengen, zoekt KPI de samenwerking met andere betrouwbare en vakkundige bedrijven op. “Sowieso werken we veel samen met onze zusterondernemingen Reobijn Plastic Products B.V., gespecialiseerd in 2-componenten spuitgieten en Final Plastics Nederland B.V., sterk in het spuitgieten van kleinere materialen en producten. Daarnaast hebben we diverse partnerships, waar we al jaren op bouwen. Zo hebben we een vaste installateur, verwerker, machinebouwer en aannemer. Dit werkt prettig voor alle betrokken partijen.”

Door deze jarenlange samenwerkingen, de inzet van de loyale en vakkundige medewerkers en het persoonlijke contact met de klant, groeit KPI voortdurend in een stijgende lijn. Ivar: “Onze producten zijn goed en dat weet de markt inmiddels. Spuitgieten is voor het grootste deel geautomatiseerd, maar wij hebben te allen tijde controleurs lopen die de machines, halffabricaten en eindproducten nauw in de gaten houden. Er is niets zo secuur als een mensenoog.”

Joris vult hem aan: “Hierdoor kunnen we stabiliteit en continuïteit bieden. Iets dat enorm gewaardeerd wordt in de branche waarin wij werken. Immers: een klein foutje aan onze kant, kan voor de klant een enorme financiële domper betekenen. Doordat wij uiterst nauwkeurig zijn, minimaliseren we die bedreiging tot bijna nul.”

Meer informatie: www.kpi-spuitgieten.nl

Nog meer Agribusiness nieuws

Groei: Greenport NHN gaat ervoor

Greenport Noord-Holland Noord (NHN) krijgt in de voor ons liggende decennia nog meer betekenis als voedselschuur, kraamkamer en energiebron, nation


Agribusiness 18-10-2019

Boer Ka


Agribusiness 01-10-2019

Snel, overzichtelijk en eenvoudig in contact komen met de juiste mensen

De zaken gaan goed, er is veel werk, de economie bloeit. Dat vraagt om meer personeel. Ondernemers die wel wat extra handen kunnen gebruiken, lopen er


Agribusiness 01-10-2019

Slootdorpse stratenmaker timmert aan de weg

Chris komt oorspronkelijk uit Wieringerwaard en heeft tevens enkele jaren in Hippolytushoef gewoond. Sinds 2017 woont hij samen met zijn vriendin en h


Agribusiness 01-10-2019