Scharrelboerderij Wadwaai – Natuurlijk lekker vlees

Datum: vrijdag 05 oktober 2018

Halverwege 2015 zijn Gerard en Annet Schipper begonnen met Scharrelboerderij Wadwaai. Een kleinschalig bedrijf met als doel mensen te laten kennismaken met eerlijk, smakelijk en verantwoord vlees.

Het idee is om vlees van eigen vee in gevarieerde pakketten te verkopen. De vraag naar duurzaam voedsel is de laatste jaren gestegen. Mensen willen weten waar hun dagelijks voedsel vandaan komt. Scharrelboerderij Wadwaai wil zich hierin onderscheiden. Het is een gesloten bedrijf. De dieren worden er geboren en groeien er op.  De dieren krijgen goed voedsel, zonder kunstmatige toevoegingen. Daarnaast wordt er verantwoord medicijngebruik toegepast. Het vlees is dus schoon vlees. Er wordt niet zelf geslacht, de dieren komen na de slacht in delen bij de vaste slager terug en worden daar verwerkt tot portieverpakkingen. Hierdoor is het vlees traceerbaar van geboorte tot aan het bord. De vleesproducten worden diep ingevroren en vacuüm verpakt in gebruiksvriendelijke porties. Dat is gezien de kleinschalige verkoop de beste manier om het te conserveren  zonder er allerlei middelen aan toe te voegen. Hierdoor blijven structuur, kwaliteit en smaak behouden. Dat proef je.

Scharrelboerderij wordt gerund door Annet en Gerard Schipper, samenwerkende broer en zus. Hun wortels liggen in de veehouderij. Gerard heeft de veehouderij van z’n vader overgenomen in 1992, het is gevestigd aan de Oude Gouw in Wognum. Annet is al jarenlang een onmisbare vaste kracht op de boerderij.  Gerard had als hobby om naast z’n melkkoeien ook wat vleesvee te houden met het idee daar ooit iets mee te doen. Annet broedde al een aantal jaar op het idee iets voor zichzelf te beginnen. Eind 2014 kwam ineens Wadway 10 te koop. Een boerderij om in te wonen, met daarbij ruimte om een nieuwe tak aan het moederbedrijf te starten, de verkoop van scharrelvlees. Daarmee was Scharrelboerderij Wadwaai een feit.

Op de scharrelboerderij worden koeien, varkens, schapen en kippen gehouden. De dieren groeien op in hun eigen tempo. Ze worden goed verzorgd en lopen vanaf april tot en met november, zolang het weer het toe laat, buiten in de wei. Het jongvee blijft zo lang mogelijk bij hun moeder lopen. Ze hebben de ruimte en leven in een zo vrij mogelijke omgeving. Respect voor de dieren en de natuur zijn pijlers van het bedrijf.

Op de scharrelboerderij scharrelen de volgende rassen rond:

Koeien: Blonde d’Aquitaine – Belgische Blauwe – Piëmontese

Varkens: Piëtrain – Duroc

Schapen: Suffolk – Texelaar

Kippen: Australorp – Noordhollandse Blauwe

Regelmatig wordt er een open dag georganiseerd op Scharrelboerderij Wadwaai. Zeker als er jonge beesten zijn kennen die een grote belangstelling. De lammetjesdag 2018 was een doorslaand succes, het kende een grote belangstelling. Tijdens de open dagen krijgen de bezoekers een goed beeld over hoe het er aan toe gaat op het bedrijf.

Het bestellen van vlees gaat gemakkelijk via het bestelformulier op de website: www.scharrelboerderij-wadwaai.nl. Telefonisch bestellen is mogelijk. De winkel van de boerderij is op dit moment open op afspraak. Naast zelf ophalen is thuisbezorgen mogelijk.

Voor de lange termijn zijn plannen om te experimenteren met begroeiing. Denk daarbij aan specifieke grassoorten, die zorgen voor een rijke leefomgeving, waar ook het bodemleven van profiteert. Goede grassoorten vormen een gezonde voedingsbasis voor de dieren. Op het land zijn diverse bomen en struiken geplant. Die zorgen voor schaduw en schuilplekken.

Op dit moment bestaat het assortiment uit kalfs-, varkens- en lamsvlees. Het vlees wordt bij voorkeur verkocht in pakketten van 5 kg. Elk pakket is voorzien van een inhoudsoverzicht. Daarnaast zijn er losse portieverpakkingen verkrijgbaar. Het lamsvlees wordt uitsluitend los verkocht. Een vleespakket past gemakkelijk in een vrieslade van een standaard vriezer.

Voor meer informatie www.scharrelboerderij-wadwaai.nl, of volg ons op facebook.

Nog meer Agribusiness nieuws

Groei: Greenport NHN gaat ervoor

Greenport Noord-Holland Noord (NHN) krijgt in de voor ons liggende decennia nog meer betekenis als voedselschuur, kraamkamer en energiebron, nation


Agribusiness 18-10-2019

Spuitgieten vraagt om uiterste nauwkeurigheid

Van kleine stukjes kunststof weer een halffabricaat of eindproduct maken. Daar houdt Kennemer Plastic Industrie B.V. (KPI) in Wieringerwerf zi


Agribusiness 01-10-2019

Boer Ka


Agribusiness 01-10-2019

Snel, overzichtelijk en eenvoudig in contact komen met de juiste mensen

De zaken gaan goed, er is veel werk, de economie bloeit. Dat vraagt om meer personeel. Ondernemers die wel wat extra handen kunnen gebruiken, lopen er


Agribusiness 01-10-2019