B&S Watering Systems B.V.

Datum: maandag 18 februari 2019

1976… wie kan dat jaar zich niet herinneren?

Fidel Castro werd President van Cuba…Niki Lauda crashte op de Nürburgring… The Eagles brachten Hotel California of …Sony bracht de Betamax-videocassette op de markt…

Nee… het was droogste jaar ooit!

De schrijver van dit stuk, meer dan 10 jaar werkzaam het ‘beregeningsvak’, was nog niet eens geboren in 1976 maar heeft het wat vaak moeten horen van klanten of oudere collega’s: “Als er maar water uit kwam dan het werd verkocht”. Alle droge jaren die volgden, hoe goed de verkopen ook waren, het was niets vergeleken met het inmiddels mythische jaar 1976. Een rampjaar voor kwekers maar natuurlijk een geweldig, niet te overtreffen jaar voor iedereen die iets met handel in beregening te maken had. Je had er bij moeten zijn…

2018

Het beregeningseizoen 2018 begon voor ons traditiegetrouw op de Mechanisatiebeurs in Vijfhuizen, ook wel bekend als de Bollenbeurs (voorheen in Lisse). Op deze beurs ontmoeten kwekers, handelaren, mechanisatiebedrijven en vakgenoten elkaar en worden nieuwe producten en innovaties gepresenteerd. Kwekers die onze stand bezochten gaven ons aan te willen investeren in nieuwe buizen en naar aanleiding daarvan hebben wij de productie vastgelegd bij de fabrieken. De eerste truck met buizen kwam begin maart aan in ons magazijn in Middenmeer.

Toen werd het april en werd het droog. Het werd drukker en de handel trok aan. Het werd mei en het bleef droog. De vooruitzichten gaven geen regen aan dus hebben we de onze voorraad flink opgeschroefd en meerdere volle trucks buizen en hulpstukken bijgekocht. Gelukkig maar, want de vraag naar buizen sproeiers, slangen en koppelingen bleef maar groeien en het werd druk.. heel erg druk. De meest gestelde vragen waren:  “Heb je het liggen? en “hoe snel kan je leveren?!”

De aanhoudende droogte resulteerde in een ongelofelijk drukke en hectische tijd, die aanhield door ver in september. Terugkijkend op deze periode kunnen we concluderen dat 2018 behalve veel stress, lange (warme) werkdagen en een goede omzet, ook veel andere mooie dingen voor ons bedrijf heeft opgeleverd. We hebben geleerd dat we snel moesten en ook konden schakelen, hoe belangrijk relaties zijn en het heeft ons veel  nieuwe klanten opgeleverd.

Naast de bollenkwekers en later in het seizoen de lelie kwekers, hebben wij bijvoorbeeld ook  Aardappelkwekers, uienkwekers en andere akkerbouwers mogen verwelkomen. De meeste van hen hadden weinig ervaring met beregening en ook weinig materieel maar moesten nu toch echt wat! Vaak kon men een pomp lenen van de buurman en lagen er nog oude buizen achter in de schuur maar nu moest het systeem wel aan elkaar, en natuurlijk werken en dezelfde avond nog draaien….! Door mee te denken, inventief te zijn en met een hoop passen, puzzelen en monteren kwamen we altijd met een passende oplossing. Gelukkig hebben we een hoop klanten met hun beregeningssysteem kunnen helpen zodat hun schade zo veel mogelijk beperkt is gebleven.

Voorraad

Op juiste moment de juiste voorraad hebben is altijd een uitdaging voor een groothandelaar. Zeker als de vraag onverwacht sterk toeneemt moet je kunnen vertrouwen op goede logistiek en sterke relaties met je leveranciers.

Een leuk voorbeeld daarvan was dat een bedrijfsleider van een landelijke winkelketen ons op een (hele hete) vrijdag belde of wij misschien nog pompen hadden staan voor de tuinberegening. Hij was namelijk helemaal los en kon van zijn vaste toeleveranciers geen pomp meer krijgen. Gelukkig hadden wij er nog voldoende staan en heeft hij deze die zelfde ochtend nog bij ons opgehaald. Direct bestelde hij een nieuwe pallet echter wel op voorwaarde dat we die begin van de volgende week konden uitleveren. Als importeur van Comex pompen uit Italië hebben we korte lijnen met de fabriek en dus hebben we de directeur gevraagd of hij een aantal pallets pompen wilde leveren, binnen 4 dagen. Tegen alle gewoontes van de Italianen in, hebben ze in hun vakantie de productie doorgedraaid (normaal zijn alle fabrieken daar gesloten in augustus) en hebben we dinsdag de pallets pompen mogen ontvangen. Eenmaal uit de doos bleef het verf van de voeten in de dozen plakken. Normaal niet wat we gewend zijn maar we hebben het ditmaal vergeven. Wij konden immers weer pompen leveren!

Het is in ons voordeel gebleken dat we een kleinschalig bedrijf zijn met sterke en goede relaties met onze fabrieken en toeleveranciers. In geval van nood kunnen wij altijd een beroep op hen doen maar als ze niet kunnen leveren kunnen we ook snel bij een andere leverancier terecht. Anders dan een inkooporganisatie zitten wij nergens aan vast.

Regen!

Na maanden droogte was het in september eindelijk zover: Regen! Natuurlijk viel er lang niet genoeg om de problemen voor kwekers en akkerbouwers op te lossen maar de vraag naar tuinberegening bij hoveniers, tuincentra en groene vak winkels nam weldra af. Ook wij konden even op adem komen en terugkijken op een knotsgekke, loei drukke, uitdagende, maar bijzondere tijd. 1976…waar heb je het over?

De toekomst

De droogte van dit, misschien ooit, mythische jaar 2018 heeft ons allemaal wel aan het denken gezet. Komt de lange extreme droogte door verandering van het klimaat? Gaat dit vaker voorkomen of was het een exces? En, als het vaker gaat voorkomen, wat kunnen we er aan doen om de boel nat te houden en schade aan gewas en omzet derving te voorkomen. Wij zagen afgelopen najaar al dat veel meer hoveniers een beregeningsplan meenemen in hun offertes. En ook akkerbouwers informeren naar bijvoorbeeld systemen met druppelslangen.

Wij zelf hebben geïnvesteerd in een groter buitenterrein (1000 m3 erbij) om meer Humet en Laval beregeningsbuizen op te kunnen slaan en om later nog een aanbouw aan het pand te kunnen realiseren. Eerder dan vorig jaar, zijn de eerste vrachtwagens met beregeningsbuizen, hulpstukken en sproeiers vanuit onze fabriek in Spanje onderweg zodat we begin februari weer ruim voorraad hebben. Zelfs onze stand in Vijfhuizen hebben we dit jaar 2x zo groot gemaakt zodat we ook diverse pompen en motorpompsets kunnen opstellen (zie foto’s).

Wij zijn in ieder geval klaar voor een droog 2019!

Voor meer informatie over beregeningsmaterialen en ons assortiment kunt u terecht op onze website www.bswateringsystems.nl. Bellen of mailen kan uiteraard ook en natuurlijk bent u dagelijks van 8.00 tot 17.00 welkom bij ons filiaal op de Agriport 40 in Middenmeer.

Nog meer Agribusiness nieuws

Groei: Greenport NHN gaat ervoor

Greenport Noord-Holland Noord (NHN) krijgt in de voor ons liggende decennia nog meer betekenis als voedselschuur, kraamkamer en energiebron, nation


Agribusiness 18-10-2019

Spuitgieten vraagt om uiterste nauwkeurigheid

Van kleine stukjes kunststof weer een halffabricaat of eindproduct maken. Daar houdt Kennemer Plastic Industrie B.V. (KPI) in Wieringerwerf zi


Agribusiness 01-10-2019

Boer Ka


Agribusiness 01-10-2019

Snel, overzichtelijk en eenvoudig in contact komen met de juiste mensen

De zaken gaan goed, er is veel werk, de economie bloeit. Dat vraagt om meer personeel. Ondernemers die wel wat extra handen kunnen gebruiken, lopen er


Agribusiness 01-10-2019