Bruin zorgt voor panklare groenten

Datum: maandag 18 februari 2019

Opa Bruin besloot in 1982, op zijn tweeënvijftigste levensjaar, een traditioneel tuinbouwbedrijf te kopen, die in de openbare verkoop stond. “Mijn vader wilde altijd al ondernemer worden. Toen deze kans zich voordeed, twijfelde hij geen moment. Mijn broer en ik stapten samen met hem in dit avontuur”, blikt Jan terug. Inmiddels runt hij Bruin Vegetables in Dirkshorn met zijn dochter Ingrid en een team van gepassioneerde medewerkers.

In de afgelopen 37 jaar is er natuurlijk wel het één en ander veranderd bij Bruin Vegetables. Zo stapte rond 1989 Jan’s broer uit de firma, omdat hij het akkerbouwbedrijf van zijn schoonouders kon overnemen en ook de traditionele werkzaamheden kregen een transformatie. “Na het vertrek van mijn broer werd de teelt steeds meer afgebouwd, tegelijkertijd ging de verwerking van groenten een grotere rol spelen. Dit begon met het koppen en konten van wortels, waarbij een halffabrikaat overbleef. Deze werden vervolgens verkocht aan snijderijen. In principe halen wij alles van de groenten af, wat de consument niet op zijn bord wilt.”

De ommezwaai

Het spoel- en verwerkingsbedrijf was zijn tijd wat dit betreft ver vooruit, want rond de jaren ‘90 waren panklare groenten nog niet zo’n hype als tegenwoordig. “In het begin leverden we slechts vijf ton wortels per week, dit is tegenwoordig al zo’n 100 ton.” Vanaf 2005 begon de verwerking van groenten pas echt serieuze vormen aan te nemen. Waar het bedrijf eerst nog land huurde voor de teelt, werd dat nu volledig afgestoten. De ommezwaai was een feit. “We gingen ons honderd procent focussen op het wassen, snijden en verpakken van groenten. Niet alleen wortels, maar ook koolraap, groene kool en knolselderij werden gereed gemaakt voor de snijderen.” Bruin Vegetables groeide mee met de vraag van panklare groenten.

De groenten worden geleverd door telers in onder andere Limburg, Zeeland, de Wieringermeer en de Noordoostpolder. “Op die manier hebben we een goede risicospreiding. We kunnen namelijk maar van juli tot midden november oogsten, terwijl we in de wintermaanden natuurlijk ook gewoon moeten leveren. De supermarkten willen nu eenmaal de schappen vol hebben! Daarom hebben we in ons bedrijf ook een ruime opslag en slaan we groenten op bij diverse telers. Zo kunnen we altijd voldoen aan de vraag.”

Vader en dochter aan het roer

In 2009 trad Ingrid, de dochter van Jan, officieel in het bedrijf. “Als klein meisje was ik natuurlijk altijd al mijn vader aan het helpen, maar het was eigenlijk nooit mijn intentie om in het familiebedrijf te gaan.” Het lot dacht daar anders over, want toen ze in 2009 door de crisis haar administratieve baan kwijtraakte, kon ze uit nood terecht bij haar vader. “Ik startte in de productie, dus onderaan de ladder, maar ik had het meteen naar mijn zin en ben niet meer weggegaan. Sterker nog, ik heb mijn papieren gehaald om een transportbedrijf op te kunnen zetten.” Dit is (letterlijk) een dochteronderneming van Bruin Vegetables geworden. Zo kunnen ze eigen transport inzetten in de Wieringermeer en omstreken. “Daarnaast kunnen we met onze papieren transport verrichten voor derden op nationaal en internationaal gebied.” Ingrid werd in 2014 officieel vennoot, waardoor vader en dochter nu samen aan het roer staan.

Het witte goud

In 2014 werd er nog een bv opgezet: WGF, wat staat voor White Gold Farm. Jan: “Met dit bedrijf specialiseren we ons in het verpakken van dagverse en ‘vergeten’ groenten. Van Benschop regelt de teelt, Boekel Handel verzorgt de afzet en wij zijn verantwoordelijk voor de verwerking. Pastinaak, wortelpeterselie, paarse en gele peen vinden hierdoor hun weg van het land tot aan de consument!”

Ingrid vult haar vader aan: “Dit bedrijf was van oorsprong van onze buurman, maar die stopte ermee. Aangezien wij al een inpaklijn en ervaring hadden in het verwerken van groenten, pastte dit prima bij ons bedrijf!” En als dit alles nog niet genoeg is om de werkweek te vullen, is Jan ook nog eens Commissionair uien. Dat houdt in dat hij regelmatig telers en afnemers samenbrengt en dat hij een eerlijke en duidelijke partijbeoordeling geeft.

Een samenwerking die werkt

Om het spoelen, verwerken, verpakken en transporteren van de groenten dagelijks met succes te kunnen regelen, is een goede samenwerking cruciaal. “Mijn vader houdt zich vooral bezig met de aanvoer en het transport van de groenten. Ik ben met name verantwoordelijk voor de productie en de kwaliteit. Daarnaast hebben we een vast team van vijf medewerkers, waar we altijd van op aan kunnen en hebben we diverse ZZP’ers en uitzendkrachten aan het werk om de tonnen groenten te kunnen verwerken. Een prima samenwerking die werkt!”, vertelt Ingrid trots.

Oei, ik groei

Als vader en dochter naar de toekomst kijken, zien ze eigenlijk alleen maar meer groei. “De vraag naar panklare groenten wordt alleen maar groter. In al die jaren zijn we met de vraag meegegroeid en dat zal ook in de toekomst zo blijven. We groeien inmiddels alweer uit ons jasje, dus een uitbreiding van het bedrijf zie ik in de toekomst wel gebeuren”, vertelt Jan.

Daarnaast zullen milieu en duurzaamheid een steeds grotere rol gaan spelen, legt Ingrid uit: “We zijn nu natuurlijk al HACCP gecertificeerd, maar we zijn bezig met de transitie naar FSSC 22000. Dit is een uitgebreidere en meer internationaal erkende kwaliteitscertificering. Ook proberen we zo duurzaam mogelijk te produceren en te verwerken. Een klein voorbeeld is dat alle uitval hergebruikt wordt door de veeboeren in de buurt voor veevoer. Nieuwe tijden vragen gewoon om nieuwe plannen en die smeden we graag!”

Meer informatie: www.bruinvegetables.nl.

Nog meer Agribusiness nieuws

Groei: Greenport NHN gaat ervoor

Greenport Noord-Holland Noord (NHN) krijgt in de voor ons liggende decennia nog meer betekenis als voedselschuur, kraamkamer en energiebron, nation


Agribusiness 18-10-2019

Spuitgieten vraagt om uiterste nauwkeurigheid

Van kleine stukjes kunststof weer een halffabricaat of eindproduct maken. Daar houdt Kennemer Plastic Industrie B.V. (KPI) in Wieringerwerf zi


Agribusiness 01-10-2019

Boer Ka


Agribusiness 01-10-2019

Snel, overzichtelijk en eenvoudig in contact komen met de juiste mensen

De zaken gaan goed, er is veel werk, de economie bloeit. Dat vraagt om meer personeel. Ondernemers die wel wat extra handen kunnen gebruiken, lopen er


Agribusiness 01-10-2019