Agrofocus staat naast de agrarische ondernemer

Datum: dinsdag 11 december 2018

Na jaren als collega’s te hebben samengewerkt bij een landbouwadviesbureau, besloten Sjaak Dol en Johan Nijssen om in 2003 samen verder te gaan onder de naam Agrofocus. “We hebben inmiddels vele bedrijven in Nederland en het buitenland kunnen adviseren bij belangrijke keuzes voor de toekomst”, vertelt Johan trots. “Door de toenemende grootte van agrarische ondernemingen en de complexiteit van installaties en wet- en regelgeving, is er ook een toenemende behoefte aan een gedegen advies. Dat bieden wij.”

Van advies tot oplevering

Dat advies gaat verder dan sparren met de ondernemer. “Van ontwerp tot oplevering staan wij naast de klant en adviseren en begeleiden we waar nodig.” Doordat de heren continu midden in het werkveld staan, vakbeurzen bezoeken, overleg hebben met collega’s en vertegenwoordigers op bezoek krijgen, zijn ze altijd up-to-date in de agrarische wereld. “Een ondernemer is dagelijks bezig met ondernemen, ons dagelijks werk bestaat uit adviseren. Een gouden combinatie, toch!”

Er zijn geen standaard oplossingen, laat Johan weten. “Elke bedrijf is anders, dus elk advies ook. We kijken goed wat er bij een bepaalde onderneming past en vinden het belangrijk dat de ondernemer ook echt krijgt wat hij nodig heeft.” Om dat te kunnen realiseren wordt er een stappenplan aangehouden, dat bestaat uit:

  • Ontwerp (logistiek, beperkingen in het bestemmingsplan, installaties, energie, gebouw en cellen).
  • Kostenraming (voor het bepalen van de economische haalbaarheid en hulpmiddel bij de aanvraag financiering).
  • Definitief ontwerp (bouwkundig tekenwerk op hoofdlijnen).
  • Vergunningen (constructieberekeningen en tekeningen, omgevingsvergunning).
  • Bestek en aanbesteding van het gebouw en/of de installatie(s).
  • Bouwfase.

Scherpe blik

“Bij het eerste ontwerp is vooral de logistiek ontzettend belangrijk. Als daar een fout in zit, zal je dat als ondernemer elke dag tegenkomen voor misschien wel de volgende 30 jaar! Daar zijn we dus ontzettend scherp op. Als een gebouw eenmaal staat of een installatie eenmaal draait, kun je niet ‘even snel’ een aanpassing doorvoeren. Bovendien kan dat een grote financiële tegenslag betekenen. In de ontwerpfase analyseren we daarom alles van links naar rechts, van boven naar beneden en van voor naar achter.”

Als het eerste ontwerp door de klant is goedgekeurd, wordt er een kostenbegroting gemaakt. “Deze is volledig gespecificeerd, zodat men waar nodig in dit stadium nog wat kan aanpassen. Uiteraard is ons advies hierbij ook van belang. Sjaak en ik hebben samen zo’n 60 jaar ervaring, waardoor we een scherpe blik hebben en de klant goed kunnen adviseren. Maar uiteindelijk beslist de ondernemer, natuurlijk.”

Na de begroting wordt er een definitief ontwerp gemaakt en vragen we de vergunningen aan. Vervolgens vangt de bestekfase aan. “Ook een zeer belangrijk onderdeel in het gehele traject! Het bestek bevat naast de algemene projectgegevens de bepalingen over werkzaamheden van derden en regelingen over de aanbesteding. Ook geven we hierin aan welke voorwaarden en voorschriften van toepassing zijn. Vervolgens wordt van het hele nieuwbouwproject of de installatie in onderdelen beschreven welke materialen worden toegepast en van welke kwaliteit. Daarna kunnen we de offertes aanvragen en komt de beste uit de bus.”

Begeleiding en nazorg

Ook nadat de aannemer/installateur is gekozen, blijven Sjaak en Johan betrokken bij het project. “Sjaak is bouwtechnisch meer onderlegd dan ik, dus die begeleidt de bouwprojecten. Dat betekent dat hij zowel bij de aanvang van de bouw als bij kritieke punten in de bouw aanwezig is. Ik ben gespecialiseerd in installaties en die begeleiding gaat net even anders. De installateur bouwt delen van de installatie niet op locatie op en voegt deze onderdelen in korte tijd bij elkaar tot een installatie. Dat houdt in dat ik vooral controle vooraf (tekenwerk) en achteraf doe. Door speciale checklisten na te lopen, kan ik goed inventariseren of de installatie voldoet aan de wettelijke eisen en of alles geïnstalleerd is zoals afgesproken met de ondernemer.” Wanneer een installatie dag in, dag uit in gebruik is, kan het zijn dat de agrariër toch tegen problemen aanloopt. “Ook dan sta ik naast de klant om die problemen op te lossen. Nazorg is bij ons een belangrijk servicepunt.”

Project Gebr. van Oers

Sommige bedrijven kiezen ervoor een gedeelte van een project bij Agrofocus neerleggen, terwijl anderen Sjaak en Johan bij het gehele traject betrekken. Dit laatste was het geval bij Gebr. van Oers in Wieringerwerf, een teelt- en kwekerijbedrijf van tulpen. “De verouderde gebouwen hebben plaats gemaakt voor nieuwbouw, die geschikt is voor een broeierij in containers. Naast de kas werd een schuur met cellen en een kantoor/kantine gerealiseerd.”

“Op 15 december organiseren ze een Open Dag. Uiteraard zijn wij daar ook bij aanwezig. Het mooie van ons vak is dat je altijd iets samen maakt. De aannemers, toeleveranciers, de klant en wij vormen een eenheid. Bij Van Oers leidde dit tot een hypermoderne ‘fabriek’, waarmee ze nog tientallen jaren vooruit kunnen. We hebben namelijk ook rekening gehouden met de toekomstbestendigheid van het bedrijf. Zo zijn de daken berekend op zonnepanelen, is er een installatie aangeschaft voor hergebruik van water, is de koelinstallatie uitgerust met een natuurlijk koudemiddel en hebben we de mogelijkheden onderzocht voor een laag temperatuur verwarmingssysteem. Uiteindelijk zijn deze oplossingen natuurlijk een kosten/baten verhaal. Sommige oplossingen zijn financieel niet reëel op dit moment, maar je kunt in de bouw er wel al rekening mee houden.”

Toekomst van Agrofocus

Over de toekomstbestendigheid van Agrofocus, maakt Johan zich niet druk, al moeten ze natuurlijk wel altijd scherp blijven. “Bedrijven die jaren geleden ons hebben ingehuurd, kloppen nu weer aan voor uitbreidingen of nieuwbouw. Een mooier compliment kun je niet krijgen! Daarnaast zal de vraag naar professioneel landbouwadvies alleen maar toenemen.”

Om er zeker van te zijn dat Agrofocus een toekomst heeft, zijn Sjaak en Johan op zoek naar uitbreiding en opvolging. “We hebben inmiddels een derde medewerker aangenomen en de vierde is in zicht. Ook hebben we een nieuwe kantoorpand gekocht met het oog op uitbreiding. Het is lastig om goed personeel te vinden. De kracht van Agrofocus is namelijk niet alleen de advisering, ook de branchekennis is van groot belang. Daarnaast zijn we erg klantgericht en staan we ‘letterlijk’ naast de klant. We zien graag dat ons bedrijf ook in de toekomst op die manier voortgezet wordt!”

Meer info: Agrofocus.com.

Nog meer Agribusiness nieuws

Groei: Greenport NHN gaat ervoor

Greenport Noord-Holland Noord (NHN) krijgt in de voor ons liggende decennia nog meer betekenis als voedselschuur, kraamkamer en energiebron, nation


Agribusiness 18-10-2019

Spuitgieten vraagt om uiterste nauwkeurigheid

Van kleine stukjes kunststof weer een halffabricaat of eindproduct maken. Daar houdt Kennemer Plastic Industrie B.V. (KPI) in Wieringerwerf zi


Agribusiness 01-10-2019

Boer Ka


Agribusiness 01-10-2019

Snel, overzichtelijk en eenvoudig in contact komen met de juiste mensen

De zaken gaan goed, er is veel werk, de economie bloeit. Dat vraagt om meer personeel. Ondernemers die wel wat extra handen kunnen gebruiken, lopen er


Agribusiness 01-10-2019